1. Jajka
przepiórcze posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poz
tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np.
żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury.
2. Zawierają mniej łuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie.
3 Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Kurze są dosyć częstym problemem alergików, dlatego zwłaszcza oni doceniają te kolorowe jajeczka.
4. Jajka przepiórcze uznawane są za silnie działający afrodyzjak.
5. Poprawią samopoczucie i działają antydepresyjnie.
6. Jajka
przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i nieocenione walory smakowe.
Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego
smaku.
7. Bonusem jest działanie regeneracyjne. Maska na włosy przygotowana z jaj przepiórczych pozostawia je jedwabistymi i gładkimi.