Jaja przepiórcze w gastronomii

Jaja przepiórcze mają szereg zastosowań w gastronomii. Do najważniejszych można zaliczyć:

    Stosowane są w dietach u osób cierpiących na: niedokrwistość (anemię), niskie lub wysokie ciśnienie krwi, silne bóle głowy oraz cukrzycę (zaleca się spożycie sześciu jaj w ciągu tygodnia);
    Jaja przepiórcze stosuje się w chorobach wątroby, wrzodach żołądka, astmie oraz schorzeniach nerek;
    Niezastąpione są w przypadku żywienia małych dzieci, osób starszych oraz ludzi, którzy cierpią na niedobory miedzi;
    Zaleca się spożycie przepiórczych jaj u osób przebywających w warunkach podwyższonego ryzyka promieniowania ponieważ przyczyniają się do usuwania szkodliwych dla naszego organizmu radionulidów;
    Połączenie spożycia przepiórczych jaj z odpowiednią dietą wzmacnia układ immunologiczny organizmu;
    Białko jaj przepiórczych charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi (zawierają lizozym - enzym, który rozkłada ściany komórkowe bakterii);
    Mają działanie antydepresyjne - poprawiają samopoczucie i dodają nam energii;
    Uważa się, że są bardzo dobrym afrodyzjakiem.